Cloud Affairs Today Topic is Bharata Ratna Award History. Bharata Ratna Award Starting Year is 1954, this Highest Award in India. Very Important Questions with Answers, This is a Today Cloud Affairs Topic.

Bharata Ratna Award Image

Cloud Affairs Quiz Question And Answer

1. What is the highest award in India?
a) Padma Bhusan                    b) Padma Vebhusan
c) Bharata Ratna                     d) Padma Sri                                                               Answer: c

2. What is the number of women who got the Bharat Ratna award?
a) 6                                        b) 7
c) 8                                        d) 5
Answer: d

3. Who is the first person to receive the Bharat Ratna award
a) c.Raja Gopala Charry                      b) Raju Sundher
c) Raja Rajendra Charry                      d) C.Raju Sunder Charry
Answer: a

4. which year The BJP government canceled the Bharat Ratna award
a) 1966                                    b) 1988
c) 1977                                    d) 1978
Answer: c

5. Nelson Mandela was awarded the Bharat Ratna award in which year
a) 1991                                   b) 1990
c) 1992                                   c) 1993
Answer: b

6. Who is the first woman to be awarded the India Ratna Award?
a) Mother Theresa                   b) Latha Mangeshkar
c) M.S Subba Laxmi                d) Indira Gandhi
Answer: d

7. Mother Teresa received the Bharata Ratna Award in which year
a) 1981                                   b) 1980
c) 1971                                   d) 1982
Answer: b

8. Who is the first player to be awarded the Bharat Ratna Award?
a) Sachin                                       b) Dhoni
c) Shaina                                       d) Gopi Chand
Answer: a

9. Who is the first Prime Minister of India to receive Ratna Award?
a) Wajpeyi                                    b) Indira Gandhi
c) Nehru                                       d) Rajiv Gandhi
Answer: c

10. B.R Ambedkar received Bharata Ratna Award in Which year
a) 1990                                     b) 1993
c1992                                       d) 1991
Answer: a

11. which person from Pakistan received the Bharat Ratna award
a) khan Abdhul Gaphar Khan                         b) Japhar Khan
c) Khan Abdul Japhar Khan                           d) Hussein Khan
Answer: a

12. Who is the first actor to receive the Bharat Ratna award?
a) Rajini Kanth                                            b) Kamal Hassan
c) M.G Rama Chandran                                d) NTR
Answer: c

13. Who was the first person to be awarded Bharat Ratna award after death
a) Madhan Mohan Malviya                        b) Lal Bahadur Sastry
c) Indira Gandi                                        d) Rajeev Gandhi
Answer: b

14. Sachin was awarded Bharat Ratna in Which year
a) 2015                                   b) 2013
c) 2016                                   d) 2012
Answer: b

15. The Bharat Ratna will be awarded on any day
a) January 26                          b) October 2
c) August 15                            c) March 11
Answer: a

LEAVE A REPLY